maandag 22 november 2010

Help! "Niet actieve systeemprocessen" gebruikt veel (tot 99%) CPU.

Beste lezer,

Met enige regelmaat komt het "probleem" voorbij, dat gebruikers melden dat de processenlijst van Windows Taakbeheer toont dat het proces "Niet actieve systeemprocessen" (eigenaar System), een zeer hoog CPU-gebruik heeft.Men maakt zich hier vaak druk om, en denkt dat er sprake is van een malafide proces, dat de pc traag maakt. Eigenlijk is hier sprake van een paradox: het kopje "Niet actieve systeemprocessen" geeft aan hoeveel procent van de tijd, de processor niet actief is. Het is dus geen enkel proces dat processortijd inneemt, maar een (vaak wat verwarrende) beschrijving van het vrije percentage processorkracht.

Wanneer je Taakbeheer enigszins oprekt, zie je dit ook bij de beschrijving staan:


In bovenstaande afbeeldingen neemt "Niet actieve systeemprocessen" respectievelijk 96% en 94% in. Dat betekent dat het processorgebruik (100-96 en 100-94) slechts 4% en 6% is. Kortom:de processor heeft vrijwel alle kracht beschikbaar. Wanneer de pc toch erg traag is, zal dit in ieder geval niet veroorzaakt worden door ondercapaciteit van de processor.

Om te zien hoeveel procent van de processor echt in gebruik is, dien je onderin Taakbeheer te kijken. Hier wordt aangegeven voor hoeveel procent de processor in gebruik is. Ook op het tabblad "Prestaties" geeft de groene grafiek "Processorgebruik" / "Geschiedenis van processorgebruik" het daadwerkelijke verbruik van de processor weer.Hoewel er rootkits (verborgen malafide software) bestaan, die de weergave van Taakbeheer kunnen beïnvloeden, is hier in de meeste gevallen geen sprake van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten